vrijdag 15 januari 2016

Google Calender importeren


Google heeft een heel handige kalenderfunctie, die je natuurlijk ook op je smartphone kunt gebruiken, en in de browser kunt zien. Maar soms is het invullen van de kalender een beetje monnikenwerk, vooral als veel van de invoer herhalend is. Iedere week eenzelfde gebeurtenis met net een andere locatie, tijd of omschrijving is dan plots veel werk, dat gelukkig veel simpeler kan.



Ik begin altijd met deze sheet, waarin ik vervolgens alle regels invul. Velden die niet van belang zijn laat ik leeg. Als ik een kalender van iemand anders krijg, copy/paste ik de informatie natuurlijk gewoon uit die andere kalender!
Nou, dit vult een stuk sneller in dan al die losse schermpjes!

Nadat alle informatie is ingevuld, sla ik het bestand op als een zogenaamd CSV-bestand. Met File->Download as->Comma-separated values of als je Sheets in het Nederlands gebruikt onder Bestand->Opslaan als->Kommagescheiden.




Nu gaan we met de browser naar Google Calender. Daarna kun je rechtsboven met het wormwiel naar de settings van de kalenders. Links staat dan een link naar "Import calendar".
Selecteer het csv-bestand, kies welke kalender je wilt gebruiken (ja, je kunt oneindig veel kalenders aanmaken, elk een andere kleur geven en met andere mensen delen, en in je overzicht aan/uit zetten!), en klik op Import.

Als je bang bent iets fout te doen, of eerst wilt kijken hoe het er uit komt te zien? Maak dan een nieuwe kalender aan, die je na het importeren weer kunt  verwijderen. Is alles naar wens? Importeer dan de kalender in je eigen kalender. En is het nog niet naar wens, dan kun je de Sheet opnieuw bijwerken, een nieuw CSV-bestand maken, net zo lang tot je tevreden bent.

Oh, en als je liever met Open Office of Excel werkt, die kan ook CSV-bestanden maken.

Succes!


donderdag 7 januari 2016

LastPass


Voor iedere site hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet zo slim. Je weet immers maar nooit wie er bij zo'n webwinkel in de user-database kunnen kijken. Misschien wordt die webwinkel wel gehackt, of zit er een stagiair die niet helemaal te vertrouwen is. Je weet dus maar nooit wie je e-mailadres en wachtwoorden kan inzien. Voor iedere website een ander wachtwoord gebruiken is dus de oplossing, want je wilt niet dat iemand van een Chinese webwinkel ook op je Gmail kan inloggen.

Gelukkig helpt LastPass je daar bij, hoewel er genoeg alternatieven zijn. LastPass onthoudt niet alleen je wachtwoorden, maar vult ze ook voor je in, ook op je mobiel. Van de 300 wachtwoorden die ik heb, weet ik er bijna geen een uit mijn hoofd, en dat hoeft ook niet. En dat gaat heel lastig met wachtwoorden als yS$3cUcpWTjpRE6fMYGjQKgrYEMsIL9QzTaG2geAqoQBd747$fF

Mocht iemand dus een van mijn wachtwoorden weten, dan kunnen ze maar op 1 website/service er mee inloggen. Bij een aanval of hack blijft de schade daarmee beperkt. Behalve wanneer ze je hoofdwachtwoord van LastPass achterhalen natuurlijk, hoewel daar ook nog wel mogelijkheden voor zijn. Maar daar vertel ik een volgende keer wel meer over.

maandag 4 januari 2016

Pivot table

Google Sheets (en Excel) zit vol met data-analyse functies die heel handig zijn, als je ze maar kent, en weet te gebruiken. Een daarvan is de pivot table of in het Nederlands een draaitabel.

Stel, je download je bankafschriften van de bank, en zet deze in Google Sheets (klik voor mijn voorbeeld sheet). Naast de datum en bedrag is er ook een kolom met een categorie. Met de menu-optie alt-Gegevens->Draaitabel kom je in de wizard voor een nieuwe draaitabel. Links staat een lege draaitabel, rechts venster om de parameters in te stellen. Door nu bij Rijen op veld toevoegen te klikken, kun je kiezen welk veld je in de draaitabel wilt zien. Ik koos daar voor category en gelijk laat de draaitabel mijn vier categorieen zien. Bij Waarden kies ik voor amount en nu zie ik de totaalbedragen per categorie staan. Het zijn de totaalbedragen omdat Samenvatten op de optie SUM heeft, wanneer ik er COUNTA van maak, laat de tabel zien hoevaak een categorie voorkomt. Voor bankafschriften niet echt interessant, maar het geeft aan welke mogelijkheden er zijn.

Met de optie Kolommen kunnen we de tabel nog verder opsplitsen, bijvoorbeeld per datum. Omdat dit voor iedere dag een nieuwe kolom aanmaakt, is dit een beetje teveel van het goede. Daarom heb ik in de data-tab een kolom E toegevoegd, met het weeknummer. De inhoud is =weeknum(A2)  en deze heb ik naar alle cellen in kolom E gekopieerd. De weeknummers lopen nu van 49 tot 52.
Wanneer ik dit weeknummer bij de kolommen wil selecteren, staat deze er nog niet tussen, omdat de wizard mijn draaitabel heeft opgezet op het bereik bank!A1:D16 en kolom E zit daar nog niet bij. Maar met de optie Bereik wijzigigen is kolom E zo toegevoegd, en vervolgens kan ik weeknummer als Kolom toevoegen. Nu laat de draaitabel voor iedere combinatie week/categorie het totaal zien, samen met een generaal totaal voor de weken én voor de categorieen.