zondag 24 september 2017

Android Watch

Flat tire goed te zien
Toen ik jarig was, kwam er een Android Watch uit die met Android Ware 2.0 werkte. Ik had al een tijdje gekeken om zo'n horloge te kopen, en Android 1.5 was eigenlijk toen wel een gepasseerd station. Inderdaad, toen ik mijn watch kreeg, stond er nog 1,5 week die oude versie op, maar al snel kwam de 2.0 update.

Het eerste dat opvalt als je het horloge ziet, is de zogenaamde flat tire. Aan de onderkant mist een stukje omdat het scherm niet helemaal rond is. Dit heeft een technische reden, hier zit de aansluiting van het scherm, en er zijn mensen die dit lelijk vinden. Ik snap dat wel, maar voor Fossil was het een keuze, zonder deze flat tire zou het scherm dikkere randen hebben. Eerlijk gezegd stoor ik me er alleen maar aan als ik er aan denk, in de dagelijkse praktijk merk je er niets van.

Nu ik het horloge een half jaar in gebruik heb, kan ik er wel wat over vertellen, want het bevalt me eigenlijk prima.

Telefoon
Android Ware is eigenlijk waardeloos als je er geen mobiele telefoon bij hebt. Ik heb een Moto G met Android 6, maar ook met een iPhone kan het samenwerken. Het horloge verbindt door middel van bluetooth of wifi, als je horloge ten minste Wifi ondersteund.

Batterij
Het horloge laadt draadloos op met een eigen ladertje. Die is helaas niet compatibel met Qi, dus als je een nachtkastje van de IKEA hebt, heb je daar niets aan. De lader is magnetisch, zodat het horloge goed blijft zitten tijdens het laden. Hoelang de batterij het vol houdt, hangt deels af van hoe je het horloge gebruikt. Het heeft drie mogelijkheden, always on waarbij het scherm altijd aan staat. Dan is de batterij na een uur of 12 wel leeg, en haal je een hele dag vaak niet. Maar die modus is nergens voor nodig, want er is ook de ambient modus waarin het scherm wordt gedempt. Dan zie je nog wel iets op de display, maar doorgaans zonder kleur, en meestal zie je dan een zwart/witte analoge wijzerplaat. De batterij houdt het dan plots zo'n 24 uur vol, en haal je precies een dag. Het scherm gaat dan aan wanneer je er op tikt of, wanneer je dat zo instelt, je je arm zo beweegt dat je naar je horloge kijkt. Ook wanneer er een bericht binnen komt (bijv. een notificatie van je telefoon), komt dat tijdelijk op het schermpje te staan. Als je het berichtje niet direct wegveegt, kun je ze later nog weer terugzien, ofwel op je telefoon, ofwel op je horloge. Als je ze wegswipet, zijn ze zowel op je horloge als op je telefoon afgehandeld. Je hoeft dus niet steeds je telefoon uit je broekzak te halen.
Van sommige apps kun je ook instellen dat ze helemaal niet op je horloge te zien zijn. Zo kun je wellicht WhatsApp blokkeren als je daar heel veel berichten op krijgt. Die zie je dan later wel op je telefoon. Dat regel je allemaal in de app op je telefoon, en dat werkt best handig.

Watch faces
Eigen foto op watchface
Je kunt in de Google Play Store eindeloos veel watch faces vinden. Vaak zijn ze gratis, of ze zijn heel goedkoop. Ik heb er een paar gekocht van mijn tegoed bij Google Rewards. De watch faces die je het meest gebruikt, kun je op het horloge zelf selecteren, alle andere met de app op je telefoon. Zo kun je een watch face gebruiken die dan wel bij je kleding past, of bij de activiteit die je doet. Ik heb er een die het weer laat zien, maar ook een die toont hoeveel activiteit ik met Google Fit vandaag al heb gehad (en welke activiteit). Wisselen van watch face gaat heel soepel.

Apps
Sommige apps zijn echt heel handig. Boodschappen zet ik met Google Keep in een list en in de winkel kan ik dan gemakkelijk afvinken wat ik al in mijn mandje heb gedaan. Wat ik nog moet halen staat dan bovenaan op het schermpje.
Notificaties van je agenda en Gmail zijn logisch, en je kunt, door op een mail te klikken, er zelfs een flink stuk van lezen. Er past niet veel op het scherm, dus pak je toch snel wel je telefoon, maar het kan. Met de agenda-app kun je door je afspraken van vandaag en morgen scrollen, als je meer wilt moet je toch weer je telefoon pakken.
Met de app FotMob krijg ik notificaties van bepaalde voetbalwedstrijden. De app draait op mijn telefoon, maar de berichten komen ook op mijn horloge binnen, heel handig als ik wil weten wat de stand bij Ajax is als ik onderweg niet kan kijken. Bij ieder doelpunt en begin/eind van de wedstrijd krijg je een berichtje.
Wat ook handig is, is dat je een alarm op je telefoon kunt uitschakelen of snoozen vanaf je horloge.
Google Play Music
Wanneer je met o.a. Google Play Music muziek afspeelt op je telefoon, staat de artiest/liednaam in de display van je horloge.

Activiteit
Veel mensen hebben tegenwoordig een slimme stappenteller en dat is zo'n Android Watch natuurlijk ook. Je kunt er prima mee gaan fietsen of hardlopen, en wellicht je telefoon dan thuis laten. Mijn horloge heeft geen GPS, dus als je dat nodig hebt, moet je telefoon toch wel mee. Maar als ik een rondje door kantoor wandel en mijn telefoon op tafel laat liggen, worden mijn stappen toch wel geteld, en dank zij de wifi krijg ik zelfs berichten binnen als ik buiten de 10 meter bluetooth-bereik ben. Het is me al een paar keer overkomen dat ik terug bij mijn buro kwam, en te horen kreeg: je telefoon ging, en dat ik dan antwoordde met ja, dat weet ik, dat was die-en-die.

Google Now
Net als op je Android telefoon werkt zo'n horloge met Google Now. Je zegt OK, Google en spreekt een simpele opdracht in, bijvoorbeeld start a bike ride of weather forecast, en soms werkt dat wel. Maar vooral als je buiten bent, in de herrie, werkt het vaak niet, en staat het heel erg stom als je goed articulerend naast je fiets bij de supermarkt staat, tegen je horloge te praten. Het kan, maar voor mij heeft het niet echt meerwaarde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten