woensdag 11 februari 2015

Woerden op WikiData


Ik woon al jaren lang in Woerden dus kijk ik regelmatig op Wikipedia of er zaken zijn die daar beter kunnen worden weergegeven. Vandaag heb ik alle gegevens van WikiData eens nader bekeken, want WikiData is een tamelijk nieuw project, waar data/feitjes worden opgeslagen. Zie de link voor welke feitjes ik bedoel, of in Reasonator hoe dat ook weergegeven kan worden (of hier voor een Nederlandstalige Reasonator).

Zaken die ik nu kon verbeteren, waren de namen van wat links die nog niet in het Engels bestonden (maar bijv. wel in het Italiaans). Er was één property die vervangen is door een andere, dus die heb ik allemaal ingevuld voor Woerdense zaken. De gemeentelijke Twitter werd nog niet weergegeven, nu wel. Ook het plaatje waar de gemeente ligt, was nog niet gespecificeerd, nu wel.

Ik zie nu trouwens ook dat iemand alle straten in Woerden (ik denk zelfs in heel Nederland :-) heeft toegevoegd. Met zaken als postcode, coördinaten, etc. Daar kan ik nu mooi een foto bij gaan maken, daar hoef ik immers alleen de deur maar voor open te doen (of ik kan uit het raam gaan hangen!). Maar nu ik beter kijk zie ik dat nog niet alle straten geïmporteerd zijn, want de straten stoppen ergens bij de namen beginnend met een C. Even geduld dus ;-) Maar dat betekent ook dat we binnenkort een nieuw project kunnen gaan starten: van iedere straat een foto verzamelen, zoals we eerder van molens en rijksmonumenten hebben gedaan.

maandag 9 februari 2015

Als morgen gisteren is

is het meestal overmorgen.

Strato

Begin dit jaar hoorde ik ergens reclame van Strato, een hosting provider, en voor de grap keek ik of edoderoo.nl nog vrij was.

Toen bleek dat het vastleggen van die naam me maar zesendertig cent zou kosten voor het eerste jaar (en 4.80 euro voor volgende jaren).

Leuk om eens te proberen dus, en vastgelegd en die paar centen overgemaakt.

Een week later geprobeerd om mijn email in te stellen, maar dat ging niet zonder slag of stoot, dus even laten liggen. Vorige week toch weer eens gekeken, en het zo opgezet dat mijn mail op mijn eigen domein bij mijn gmail wordt gevoegd. Een klein puzzeltje, maar als je eenmaal weet hoe het moet is het eigenlijk heel simpel. Met filters in GMail kan ik nu eventueel de mail weer uitsplitsen, hoewel dat vaak ook al vanaf de afzender kan natuurlijk.

Sinds gisteren ook een forward op de URL gezet, zodat deze bij dit blog uit komt. De standaard pagina van Strato is toch niet waar je je mee wilt identificeren ;-)

zondag 8 februari 2015

Brazilian Nights

Ha, ik zie op Google Play Music dat Kenny G een nieuw album heeft, met de naam Brazilian Nights. Er staan nummers op die Stan Getz groot hebben gemaakt, en nu blijkbaar op een sopraansax gespeeld gaan worden. Nu is een beetje Bossa Nova nooit weg, en de helft van de nummers ken ik al, dus dat nieuwe album is wel de moeite van het beluisteren waard.

Voor mij is dat ook gelijk de meerwaarde van Google Play Music (net als bij Spotify), je kunt er een album eens beluisteren, of een paar keer, als het bevalt. En je hebt er voor betaald, is het is helemaal legaal.

zaterdag 7 februari 2015

Messenslijper

De C1000 heeft momenteel een messenactie.

Knife Schleiffer
En naast messen, hebben ze ook gerelateerde attributen, daarvan kocht ik een messenslijper voor mijn volle kaart zegeltjes. Ik vraag me dan altijd meteen af, of zoiets nu wel echt werkt. Ik heb ook zo'n aanzetstaal, en zo'n ding doet eigenlijk niks. Toen ik bij de C1000 dus een messenslijper kon kopen, was ik bang dat de messen er niet echt scherper van zouden worden. Ik had met mijn vingers gevoeld, want een echt scherp mes, dat kun je voelen, tot bloedens toe, en het viel vooralsnog tegen. Maar gisteren kipfilet met mijn net geslepen koksmes gesneden, en uitjes voor de pindasaus, en het verschil was toch wél te merken. Ik moet nu wel uitkijken voor mijn vingers bij het uien snijden, want het gaat nu als een warm mes door de boter.

vrijdag 2 januari 2015

Slimme meter




Per 1 januari 2015 wordt begonnen met het uitrollen van de zogenaamde "slimme meters". Volgens mij heb ik al zo'n meter, al zeker zes jaar in mijn nieuwbouwwoning. Ieder kwartier stuurt de meter de meterstanden door naar de netwerkbeheerder. En die doet er vervolgens helemaal niets mee, en tot voor kort wist ik dat niet eens, en had ik ook geen inzicht in deze gegevens. Ik schreef braaf een avond per week de meterstanden in een Google Sheet, zodat ik toch nog enig inzicht in mijn elektriciteitsverbruik had. Want zeker weten door zuiver meten, dus je moet toch iets bijhouden.



Onlangs viel mijn oog op de Android app met de naam Anna Inzicht die de gegevens van de slimme meter verzamelt, en inzichtelijk maakt. Een Android app kan dus meer zien aan mijn meterstanden dan ik zelf. Ik vind dat een beetje raar, maar toch ben ik blij dat de app er is, want nu heb ik inderdaad inzicht, die mijn netwerkbeheerder me klaarblijkelijk niet wil geven. En omdat de app de gegevens van vele huishoudens verzamelt, kan ik mijn verbruik vergelijken met andere huishoudens die er gelijkaardig uitzien. Per dag, per week of per maand.

Ik zie nog wel een groot nadeel. Mijn meter in de meterkast heeft een resolutie van 1kWh. Als ik 140 spaarlampen een uur laat branden, gaat mijn meter daardoor één cijfertje vooruit in de meterstanden. In mijn huishouden is de praktijk, dat iedere vier uur één kWh wordt verbruikt. De meterstanden vertellen me dus helemaal niets over welke apparaten nu veel verbruiken, en welke weinig. Als ik de wasmachine aan zet, is de meterstanden misschien één cijfer opgehoogd als de was klaar is. Maar misschien ook niet, want de wasmachine verbruikt iets van 0.9kWh per wasbeurt. Als ik ga koken, of de oven gebruik, gebeurt hetzelfde. Je zou verwachten dat een moderne elektriciteitsmeter in de meterkast ook een schaal met duizendsten kWh zou hebben, maar dat is helaas niet het geval.
Ieder kwartier schijnt mijn meterstand te worden doorgestuurd, maar eens in de 3 à 4 uur is deze meterstand veranderd. Ik snap dat niet, van een meter uit 2009, zo'n meter is niet uitgevonden door een techneut, maar door een marketeer of een politicus. De elektriciteitsmeter meet wel degelijk in cijfers achter de komma, maar deze meter laat dat simpelweg niet zien.

Maar volgens de website van mijn netwerkbeheerder krijg ik tussen 2016 en 2020 in mijn wijk weer een nieuwe meter. Dan is de oude meter tussen de 7 en 11 jaar oud, en blijkbaar afgeschreven. En ze beweren dat ik er minstens 3% mee ga besparen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze dat kunnen garanderen, behalve wanneer de nieuwe meter minder elektriciteit gebruikt dan de oude meter. En dat lijkt me toch niet de bedoeling? Maar volgens mij heb ik allang zo'n slimme meter, en is de kans groot dat ze onze wijk toch overslaan. Toch hoop ik op een nieuwe(re) meter, die mij cijfertjes achter de komma kan laten zien, en verbruik per minuut, in plaats van per vier uur. Want aan dat laatste heb ik simpelweg helemaal niets.

dinsdag 16 december 2014

Spruitjesschotel

Koken zonder pakjes. Want dan heb je alles al in huis. Het volgende recept is wel bewerkelijk, zeker de eerste keren was het stress in de keuken, het zijn wat meer handelingen dan ik gebruikelijk bij het eten maken heb, maar omdat het resultaat er ook naar is, is het toch de moeite van dat alles waard. Wel heb je vier kookpitten nodig, met twee zal het ook wel lukken, maar dan moet je het toch iets anders gaan timen, en kost het nog meer tijd. En zo'n beetje alle pannen gaan uit de kast, dus je hebt er wel veel afwas van.



Ik heb het basisrecept van smulpaapje.nl genomen, maar er mijn eigen draai aan gegeven. Het oorspronkelijke recept was met pasta, maar aardappels zijn veel gezonder, want ze leveren vitamine C en voedingsvezel, en mijn kinderen eten ze graag (pasta ook hoor!).

Benodigdheden voor 4 personen:
5 pannen, 1 ovenschaal
500ml melk
2 ui
1 laurierblad
paar peperkorrels, gebroken
evt. mosterd

30gr boter, margarine of olie
30gr meel
100gr geraspte kaas

500gr spruiten
1 blik tomatenblokjes
125gr spekjes

peper en zout naar smaak

Begin met de ui te snipperen. Een halve ui gaat bij de melk, met de laurier en peperkorrels. Zet dit zachtjes op, het moet ongeveer een half uur trekken, maar mag eigenlijk niet koken. Dit wordt aan het eind de basis voor de kaassaus.

De rest van de ui fruit je zachtjes met de spekjes, later laat je de tomaatblokjes erbij pruttelen tot het een sausje wordt.

Ondertussen kun je de aardappelen schillen en in zout water 20 min. koken.  Daarna de spruiten schoonmaken en halveren, en 5 min. koken. Daarna kunnen ze door de tomatensaus. Wanneer de aardappels klaar zijn, kun je deze aan de rand van de ovenschaal leggen, de spruitjes doe je in het midden. Verwarm de oven op 200°C-220°C

Voor de kaassaus doe je de melk door een vergiet, zodat de ui, peper en laurier eruit zijn. Smelt de boter, en roer het meel er doorheen. Laat dit 2 min. bakken terwijl je het goed blijft roeren, zodat het meel gaar wordt. Gooi dan met een juslepel steeds een lepel melk erbij, en blijf roeren, net zo lang tot de saus de juiste dikte heeft. Dan smelt je de kaas erin, en eventueel een schep mosterd. Daarna kan de kaassaus over de aardappels en spruiten in de ovenschotel.

Zet de ovenschaal nog zo'n 10 min. in de oven, totdat de kaassaus bruin begint te worden.