vrijdag 24 juli 2020

Bookmarks in ChromeLang geleden gebruikte ik FireFox, en zaten al mijn bookmarks dus ook in FireFox. En FireFox had een heel handige feature, waarmee je een keyword of alias kon maken om naar een website te gaan. Veel van de onderhoudspagina's op Wikipedia benader ik via zulke keywords. Alleen een v in de adresbalk brengt me naar de volglijst, weg gaat naar de verwijderlijst en paws brengt me naar de online python shell.

Die bookmarks had ik ooit ge├»mporteerd in Google Chrome, en daar werken ze ook prima. Alleen snapte ik niet hoe die bookmarks dat dan deden, want je kon zo'n alias niet zelf instellen in de bookmark manager van Chrome.

Na verloop van tijd ging dit toch knagen, en ben ik gaan zoeken. Er waren allerhande add-ins en andere truken, maar zo ingewikkeld hoefde het toch niet te zijn? En inderdaad, het bleek dat Chrome een andere feature misbruikt, namelijk die van de zoekmachines. Die zijn eigenlijk ook zo een keyword, met een parameter als zoekterm. En zonder zoekterm werkt het ook, en is het gewoon een keyword of alias.


De zoekmachines-optie krijg je door met de rechter muisknop op de adresbalk te klikken, of door chrome://settings/searchEngines in te tikken in de adresbalk.

Dan kom je in een lijst met voorgedefinieerde zoekmachines, zoals Google, Wikipedia, Yahoo, en welke sites je nog meer vaak bezoekt en/of door programma's zijn toegevoegd aan Chrome als standaard zoekmachine. En daar kun je handmatig weer iets aan toevoegen, zoals sites of lange URL's die je heel vaak in moet typen.

Bovenin zit een knop toevoegen, en bij de zoekmachines in de lijst kun je via de drie puntjes een bestaande zoekmachine bewerken. De naam is in ons geval niet zo heel belangrijk, want die zie je eigenlijk nooit meer. Het zoekwoord is iets dat uniek moet zijn, en liefst zo kort mogelijk. De URL is de URL van de website/pagina waar het zoekwoord naar toe moet.

In mijn geval is het invoeren van dp + enter genoeg om naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Disambiguations te gaan.


Dit bespaart echt zoveel tijd en typewerk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten