maandag 18 mei 2020

Lijstjes ontdubbelen

We komen het allemaal wel eens tegen. Je hebt ergens een lijstje, maar sommige items komen meer dan eens voor, en wat je nodig hebt is een lijstje waarin alles maar een keer voorkomt.

Nou, met Excel/Calc/Google Sheets is het heel simpel om een lijstje met unieke waarden te maken. In dit voorbeeld ga ik er wel vanuit dat de volgorde van de items er niet echt toe doet, want het eindresultaat wordt standaard alfabetisch gesorteerd.

In mijn voorbeeld gebruik ik Calc van OpenOffice, maar het kan ook met Google Sheets en Excel.
Wie al bekend is met het fenomeen draaitabel (pivot table in het Engels), hoeft eigenlijk al niet meer verder te lezen.

Allereerst selecteer je de data die je wilt ontdubbelen.

Dan kies je uit het lint Data -> Pivot table -> Insert -> Current selection -> OK

Dan krijg je de draaitabel-wizard, en sleep je de kolom die je wilt ontdubbelen naar Row fields. In dit geval kiezen we de kolom Plaats. Hiermee heb je de data al ontdubbelt.

Indien je ook het aantal x bezocht per plaats erbij wilt hebben, sleep je de kolom Aantal x bezocht naar Data fields. Omdat we het totaal willen hebben, moet dit Sum zijn (dat krijg je standaard), maar als je het aantal x wilt tellen dat het voorkomt, kun je er op dubbelklikken, en een van de andere functies kiezen. Count voor het aantal maal dat iets voorkomt (doe je dit voor de kolom Plaats, dan zie je gelijk hoe vaak elke plaats in de dataset stond). Max/Min/Average kunnen in bepaalde gevallen ook wel eens handig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten