maandag 9 maart 2015

18 maart - drie maal stemmen


Komende 18 maart mogen we drie maal stemmen. Met twee stemformulieren. In één stemhokje.

Uiteraard voor de Provinciale Staten, en dat is best belangrijk. Al was het maar omdat de Provinciale Staten die tweede stem voor je uitvoert, die voor de Eerste Kamer der Staten Generaal, ook de Senaat genoemd. Vind je dat het huidige beleid helemaal prima is, dan kun je de zittende regering steunen. Vind je dat er hard op de noodrem moet worden getrapt? Dan zijn er verschillende oppositiepartijen, die in de Eerste Kamer de grootste zottigheid kunnen tegenhouden.

Veel mensen denken dat de Provincie er qua bestuur niet zo toe doet, en ze opereren vaak nog meer onzichtbaar dan menig gemeenteraad. Toch besluiten ze veel, zeker over infrastructuur, die vaak over meerdere gemeenten verdeeld is.

Wat wel jammer is (tenminste, dat vind ik), is dat je met je gecombineerde stem niet meer op de beste partij in de provincie en gericht op de Eerste Kamer kunt stemmen. Op de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer, maar op de SP in de Provincie bijvoorbeeld. Of andersom. Eigenlijk is dat best raar, en helemaal niet zo democratisch.

Die derde stem is een beetje een onzin-stem, van een weinig democratisch apparaat. Het waterschap, of hoogheemraadschap. Een deel van het bestuur staat al vast, en wij, de burgers, mogen er nog een paar mensen bij kiezen. Wat die mensen doen, dat weet bijna niemand. En het reclameoffensief dat ze via de media op het laatste moment nog er tegenaan gooien, daar lusten de honden geen brood van. Als je op de verkeerde zou stemmen, dan zouden we allemaal verzuipen. Nou, weet je, zelfs als we dat burger-gekozen-deel opheffen en door de sluizen van IJmuiden afvoeren, dan blijft er nog genoeg niet-gekozen maar aangewezen hoogheemraadschap over om onze voeten droog te houden.

Mijn stembiljet voor de Provincie ga ik op 18 maart wel inleveren, met een forse tegenstem voor deze regering. Ik roep iedereen op om dat ook te doen.
Maar mijn stembiljet voor het waterschap ga ik ongeldig maken, en als proteststem inleveren. Aan zo'n halve-schone-schijndemocratie wil ik niet meewerken. Ik wil graag droge voeten, en daar betaal ik flink voor, maar aan een poppenkast met dijkgraven en fantastische reclamecampagnes van bangmakerij, daar heb ik geen zin in. Laten we het land vooral goed besturen, in plaats van te doen alsof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten